Effectieve visual content – Video’s & Animaties

Visual content, zoals video’s en animaties, is een effectief communicatie- en marketingmiddel. Wil je weten hoe je visual content kunt inzetten voor jouw merk? Ontdek hoe je video’s en animaties effectief kunt inzetten.

Wat is visual content?

Visual content betekent letterlijk ‘visuele inhoud’. Content waar we naar kunnen kijken, zoals afbeeldingen of animaties.

Het gebruik van visual content om een boodschap over te brengen, heeft zo zijn voordelen. Wat je moet weten over visuele content:

Soorten marketingvideo’s

Of je nu je nieuwe dienst wilt marketen of het verkeer naar je website wilt verhogen. Er zijn eindeloos veel manieren te bedenken waarop je video kunt inzetten voor jouw bedrijf. We zetten er een aantal voor je op een rijtje:

 • Product- of dienstvideo’s
 • Presentaties
 • Tutorials
 • Teasers
 • Vlogs (videoblogs)
 • Uitlegvideo of ‘Explainer’
 • Webinars
 • Advertenties
 • Testimonials / Reviews van klanten
 • Interviews
 • Live video / stream

Effectieve video’s & animaties

Bewegende beelden zoals video’s en animaties zijn een efficiënte en effectieve manier van een boodschap communiceren. Je kunt in een korte video al heel veel informatie kwijt. Daarbij vraagt het relatief weinig moeite van je publiek om een filmpje te bekijken, in tegenstelling tot bijvoorbeeld het lezen van een lange tekst.

59% van executives kijken liever een video over een onderwerp dan hierover te lezen.

Met de komst van smartphones en social media is de populariteit van video’s als communicatie- en marketingmiddel alleen maar meer gegroeid. Wij mensen vinden – visuele wezens die we zijn – video’s prikkelender en memorabeler dan elke andere contentvorm. Video’s zorgen hiermee voor een hoge mate van engagement.

Teasers – Laagdrempelige content

Teasers – wat letterlijk ‘plagers’ betekent – zijn een effectieve manier om je publiek te prikkelen. Als je doelgroep nog niet engaged is, is de kans klein dat ze gelijk bereid zijn een artikel, whitepaper of dienstenpagina te lezen. Hiervoor zul je eerst hun aandacht moeten trekken, zonder al te veel moeite van ze te vragen.

In de filmindustrie wordt veel gebruik gemaakt van teasers. Deze worden meestal nog voor de officiele trailer verspreid, zoals deze van de Queen-film Bohemian Rhapsody:

Een teaser is een korte clip die erop gericht is om mensen nieuwsgierig te maken zonder al te veel informatie weg te geven. Zo’n korte video vraagt weinig tijd en inspanning van je publiek en is daarom een laagdrempelige manier om ze te prikkelen. Het is een effectieve manier om onder andere nieuwe producten onder de aandacht te brengen, zoals Microsoft hier deed:

Uitleg met gebruik van animaties

Animatie betekent de illusie van beweging door het kort na elkaar afspelen van stilstaande beelden, zoals bij getekende objecten. Deze techniek wordt veel gebruikt in televisieprogramma’s maar is ook zeer geschikt voor uitlegvideo’s of explainers. Een lastige uitleg is vaak duidelijker over te brengen met behulp van ondersteunende visuals zoals een animatie.

De Belastingdienst gebruikt regelmatig animaties om onderwerpen uit te leggen. Hiermee neemt het bedrijf haar eigen slogan/belofte “Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker” heel letterlijk:

Online video tools

Ben je niet thuis in het maken van video’s en animaties? Geen probleem. Je hoeft tegenwoordig geen expert te zijn op het gebied van ingewikkelde videosoftware om een leuk filmpje te maken. Er zijn verschillende online tools die het maken van een video of animatie heel toegankelijk maken, zoals:

Meer lezen over effectieve visual content?

Wil je meer weten over visuele content en hoe je dit kunt inzetten voor jouw bedrijf? Bekijk dan ook eens de andere artikelen uit deze serie:

Effectieve visual content – Afbeeldingen
Effectieve visual content – Video’s & Animaties
Effectieve visual content – Illustraties & Iconen
Effectieve visual content – Webinars
Effectieve visual content – Infographics