SEO in 2020 – 6 Trends

Marketeers zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om vindbaarheid (SEO) te verbeteren. Wat zijn de trends in 2020? Dat lees je hier.

SEO – Wat is dat?

SEO staat voor Search Engine Optimization, ofwel zoekmachineoptimalisatie. SEO is het optimaliseren van vindbaarheid op zoekmachines en het zo beter te doen in de organische zoekresultaten. Effectieve SEO zorgt voor een hogere kwaliteit en kwantiteit van traffic naar je website.

6 SEO Trends voor 2020

Welke slimme optimalisatietechnieken gaan we zien in 2020? In het e-book SEO Trends 2020 doen 58 experts hun voorspellingen. Geen tijd om een volledig boek te lezen maar toch nieuwsgierig? Hieronder vatten we de belangrijkste conclusies samen.

1. Geoptimaliseerde content van hoge kwaliteit

Content is een essentieel onderdeel van SEO. Voor succes in zoekmachines zul je je in 2020 moeten focussen op het schrijven en creëren van kwalitatieve, relevante content:

  • Weet wie je doelgroep is
  • Kijk naar de vraag achter de vraag. Welk probleem wil je doelgroep oplossen?
  • Begrijp want het zoekgedrag is van je doelgroep
  • Schrijf content waarin je antwoorden biedt op de vragen/dilemma’s van je doelgroep

Daarbij heeft goede content doorgaans een positief effect op je vindbaarheid bij long-tail searches, ofwel langere zoekopdrachten. Dit omvat zo’n 70% van alle zoekopdrachten.

Meer weten over het schrijven van vindbare content? Lees dan ook Content met impact – Vindbare teksten.

2. BERT & Gebruikersgerichte optimalisatie

Google is continu bezig om de zoekmachine te verbeteren. Hiervoor ontwikkelt het bedrijf algoritmes die bepalen welke content getoond wordt in de zoekresultaten. In 2019 lanceerde Google het nieuwe BERT algoritme. Hoewel Google altijd erg geheimzinnig is over de werking van haar algoritmes, houdt dit SEO professionals wel bezig.

Van zoekmachine naar antwoordmachine: experts verwachten dat Google zich steeds meer zal richten op gebruikersgerichte resultaten. Zo is het niet altijd meer nodig om op een zoekresultaat te klikken. Waar mogelijk toont Google het gewenste antwoord al in de zoekresultaten, zoals wanneer je zoekt naar het weerbericht.

Teksten volproppen met zoektermen en links voor betere vindbaarheid is verleden tijd. Content moet vooral relevant zijn voor de gebruiker. Kwalitatieve, menselijke SEO.

Wil je meer lezen over gebruikersgerichte optimalisatie? Bekijk dan ons artikel Content met impact – Gerichte contentcreatie.

3. Technische SEO & UX

UX staat voor User Experience, ofwel gebruikerservaring. Hoe ervaren gebruikers de zoektocht naar hun online antwoord? En hoe kun je die zoektocht als bedrijf aangenamer maken?

UX omvat hier de volledige ervaring van de gebruikers. Van de eerste interactie op de resultatenpagina van Google tot je landingspagina en de rest van je website.

Op het gebied van snelheid komen UX en technische SEO bij elkaar. Technische SEO zorgt voor een snelle website en een snelle website is goed voor de gebruikerservaring (UX).

4. E-A-T & Je online reputatie

E-A-T staat voor Expertise, Authoritativeness, and Trustworthiness, ofwel expertise, autoriteit en betrouwbaarheid. Experts verwachten dat Google in toenemende mate zal gaan letten op de reputatie en E-A-T van bedrijven en personen die publiceren voor dat bedrijf.

Dit betekent dat bedrijven (en personen) met een betere reputatie het makkelijker zullen hebben om goed te scoren in zoekresultaten dan met een slechtere reputatie. Een slechte reputatie kan bijvoorbeeld voortkomen uit problemen met klantenservice, slechte online reviews of het plaatsen van fake news.

5. Gestructureerde data

Gestructureerde data is een standaard format van script waarin je informatie geeft over verschillende onderdelen van je content. Neem bijvoorbeeld een recept voor appeltaart. Met gestructureerde data kun je onder andere aangeven waar de ingrediënten staan, wat de baktijd en temperatuur is, enzovoorts.

Om de meest relevante resultaten te kunnen tonen, wilt Google graag de inhoud van je content begrijpen. Hierbij kun je een handje helpen door met gestructureerde data. Zo laat je zoekmachines weten hoe elementen van je content zich onderling verhouden en welke andere pagina’s te maken hebben met het onderwerp.

Als je deze gestructureerde data goed toepast is Google beter in staat de content te begrijpen. Bovendien gebruikt Google gestructureerde data om speciale resultaten-features te tonen. Zo worden receptresultaten grafisch getoond:

Meer informatie over het schrijven van SEO-teksten? Bekijk dan eens onze artikelen over content met impact: Vindbare teksten & Aantrekkelijke teksten.

6. Optimalisatie voor mobiel

Ons surfgedrag verschuift steeds meer van desktop naar mobiel. Anno 2020 is het essentieel om je bezig te houden met SEO voor mobiele gebruikers. Het is belangrijk dat je website geschikt is voor mobiel gebruik. Dit heeft niet alleen te maken met het design maar ook met mobiele zoekresultaten, locatie en (laad)snelheid.

Je vindbaarheid in zoekmachines verbeteren? Ga aan de slag met contentmarketing!

Wij kunnen je helpen met het schrijven van relevante, vindbare content. Neem contact met ons op voor meer informatie.