Heb je jezelf weleens afgevraagd wat de belangrijkste pagina van je website is? Is het de contactpagina? De bestelpagina? De pagina waarop je alle voordelen van je product of dienst aanprijst? Nee. De belangrijkste pagina van je website is de landingspagina.
Dit is de eerste pagina die je bezoeker te zien krijgt. Deze pagina moet de bezoeker meteen verleiden. Als je landingspagina niet goed is, verdwijnt je potentiële klant om nooit meer terug te keren. In dit artikel gaan we in op je landingspagina en hoe je deze kunt gebruiken om online leads te genereren.
Eén of meer landingspagina’s?
Je kunt ervoor kiezen om in te zetten op één landingspagina waarop je hele aanbod aangeprezen wordt. Dat kan prima resultaten opleveren. In de communicatiewetenschappen geldt echter een Gouden Regel dat je per uiting één boodschap moet uitdragen. Als je meer boodschappen in één bericht opneemt, kan de klant in de war raken. Of hij ziet slechts een deel van alle boodschappen. Daarom raden we je aan om voor elke campagne een aparte landingspagina te bouwen. Heb je een speciale actie voor doelgroep A? Maak dan een landingspagina die alleen ingaat op de voordelen die je actie deze doelgroep oplevert. Richt je je ook op doelgroep B, met een iets aangepast product? Dan krijgt doelgroep B zijn eigen landingspagina.
Zorg dat je landingspagina is toegesneden op één doelgroep. Neem alle relevante informatie op en schrap wat de doelgroep niet zal interesseren. Houd het simpel. En vergeet de call-to-action niet. Als je klant door je landingspagina is overtuigd, moet hij wel kunnen worden geconverteerd tot een lead. Dus zorg voor een duidelijk zichtbare call-to-action button.
Onmisbare elementen van jouw lead generating landingspagina
Elke landingspagina is uniek. Hij is immers gericht op een bepaalde doelgroep om een specifiek product aan te prijzen. Hoe beter je landingspagina is toegespitst op de doelgroep, hoe beter je conversie zal zijn. De volgende elementen mogen in ieder geval niet ontbreken:
1) Je waarde propositie: Wat heb je jouw doelgroep te bieden? Welk probleem los je voor hen op? Waarom zouden ze voor jou moeten kiezen?
2) Een goede visual: een foto of video van je product, waarin de belangrijkste voordelen van jouw product meteen zichtbaar zijn. Ook een infographic kan hierbij van waarde zijn.
3) Productvoordelen: liefst met bullets. Benoem elk van de voordelen van je aanbod apart. Denk hierbij uit waarde voor je klant. Stel dat je een boormachine verkoopt. Het voordeel van jouw boormachine is niet dat deze een bepaald aantal toeren haalt of een bepaalde kracht heeft. Het voordeel is dat jouw boormachine de enige is die zonder stofvorming en zonder al te veel trillingen een gat in een betonnen muur kan boren.
4) Social proof: breng klanten aan het woord om jouw product aan te prijzen. Bijvoorbeeld via testimonials of door logo’s van afnemers te tonen. Hiermee wek je vertrouwen op: “Oh, als hij (de marktleider in mijn business) dit product gebruikt, zal het wel goed zijn. Ik wil dat ook!”
5) Call-to-action: Alle bovengenoemde onderdelen moeten je klant overtuigen om met je in zee te gaan. De call-to-action maakt het hen makkelijk om dit ook te doen. Maak deze call-to-action eenvoudig, duidelijk en makkelijk te vinden. Als je kiest voor een contactformulier, vraag dan het minimale dat nodig is om contact te leggen. Hoe meer je in deze fase aan je lead vraagt, hoe groter de kans dat deze afhaakt.
De call-to-action
We noemden hem als laatste, maar de call-to-action verdient je volle aandacht. Want hoe krijg je de bezoeker zover dat hij of zij inderdaad zijn contactgegevens bij je achterlaat? Het zal slechts zelden voorkomen dat iemand al bij de eerste kennismaking bij je bestelt. De landingspagina is dus geen verkoopkanaal, maar een manier om online leads te genereren. Het is dus zaak je bezoeker te verleiden om contact mogelijk te maken.
Deze verleidingsdans kan op vele manieren worden uitgevoerd. De ervaring leert ons dat het gratis weggeven van iets waardevols de meest effectieve manier is. Meestal is dat een gratis download. Denk hierbij aan een gratis whitepaper of rapport dat voor deze specifieke niche interessant is. Whitepapers zijn meestal zo rond de 10-15 pagina’s.
Ook het gratis E-book is een effectief gebleken instrument om online leads te genereren. Deze documenten lijken op whitepapers, maar bevatten meer waardevolle informatie. Vaak gaat een E-book ook iets dieper in op de materie. Denk aan 50-60 pagina’s waarin je de lead helpt om een deel van zijn probleem zelf op te lossen, terwijl je jezelf aanbiedt als oplossing voor de rest van het probleem.
Een gouwe ouwe onder online marketing is natuurlijk de nieuwsbrief. Hiermee krijg je toestemming om regelmatig een mailing te sturen. Zorg voor een goede mix van informatie en commerciële call-to-actions, zodat mensen zich niet afmelden. Door regelmatig in de inbox van je leads te komen, creëer je bekendheid en vertrouwdheid. Een gratis online cursus is een populaire variatie die je in de gelegenheid stelt om vaak de aandacht van de lead te trekken.
In de afgelopen jaren is ook de webinar sterk in belang toegenomen. Wanneer je de bovenstaande elementen een goed plekje in je landingspagina geeft, zul je zien dat het aantal nieuwe kwalitatieve leads dat je via je website genereert al snel zal toenemen. Mocht je hierbij ondersteuning wensen, dan staan wij uiteraard voor je klaar om je verder te helpen!