Het is geen nieuws dat online giganten Google en Facebook beide over veel data beschikken. Ons gedrag op zoekmachines en social media platforms wordt geregistreerd en onder andere ingezet voor gerichte advertenties. Maar hoeveel weten ze ècht over ons? En wie heeft meer data? Google of Facebook? Wij zochten het voor je uit.
Dit weet Google over je
Google is van zoekmachine uitgegroeid tot een wereldwijde online gigant. Het bedrijf biedt een enorme lijst aan diensten zoals Maps, Calendar, Gmail en YouTube. En dan hebben we het nog niet eens over alle bedrijven die, net als Google, onder moederbedrijf Alphabet vallen.
Advertentieprofiel
Google maakt profielen gebaseerd op informatie uit je Google-account, gegevens van adverteerders die samenwerken met Google en een schatting van Google over je interesses. Google gebruikt deze advertentieprofielen om advertenties te personaliseren per gebruiker.

Google maakt een inschatting over je leeftijd op basis van je online activiteiten.

Ook maakt Google een inschatting over je interesses.
Benieuwd naar jouw advertentieprofiel en hoe je gepersonaliseerde advertenties uitschakelt? Die vindt je hier onder advertentie-instellingen.
Je online zoekgedrag
Google gebruikt de data over jouw zoekgedrag onder andere om het jou makkelijker te maken. Zo kan de zoekmachine slimme suggesties doen op basis van je zoekgeschiedenis. Daarbij wordt deze informatie ook gebruikt voor Google Ads. Hoe meer het bedrijf jouw interesses snapt, hoe gerichter en effectiever zij kunnen adverteren.
Dit beperkt zich niet tot je zoekactiviteiten op Google.com. Er wordt bijvoorbeeld ook opgeslagen wat je zoekt op YouTube. Zo kan Google een goede inschatting te maken over wie haar gebruikers zijn. Denk aan geslacht, politieke voorkeur en hobby’s. Kun je stiekem niet huishouden en heb je wel eens een tutorial gekeken over hoe je een overhemd strijkt? Dan weet Google dat dus ook.
Heb je een Google account? Dan vindt je hier jouw activiteit.
Wat Google precies opslaat over jouw surfgedrag is overigens sterk afhankelijk van je privacyinstellingen. Heb je hiervoor zelf niets ingesteld? Dan verschilt het nog per browser wat er volgens de standaardinstellingen wordt opgeslagen. Wil je hier meer over weten? Ontdek hier wat de standaardinstellingen van jouw webbrowser zijn.
Gmail
Ondanks dat Google in 2018 nog beweerde dat “niemand van Google je Gmail leest”, blijkt dit niet helemaal waar. Wellicht bedoelde het bedrijf met “niemand” dat geen persoon je mail leest, want Google’s algoritmes houden wel degelijk je e-mails in de gaten. Zo blijkt dat Google onder andere bijhoudt welke aankopen en reserveringen je doet.
Android-gebruik
Heb je een smartphone met Android als besturingssysteem? Dan verzamelt Google waardevolle persoonlijke en locatie-data over je. Onderzoek uit 2018 wijst uit dat een Android-apparaat in 24 uur zo’n 900 ‘stukjes’ data verzend naar Google. Zelfs als je je telefoon niet gebruikt.
Je locatie(geschiedenis)
Elke keer als je je telefoon aanzet, slaat Google je locatie op (tenzij je dit hebt uitgeschakeld). Je kunt een volledige tijdlijn zien vanaf het eerste moment dat je inlogde met je Google account op je telefoon. Hier vindt je jouw tijdlijn in de Google Maps-app:

Bedrijven, cafés, steden, landen en ga zo maar door. Alles wordt opgeslagen. Je kunt al die informatie dan wel gemakkelijk filteren. Aardig van Google, hè? Dus ben je benieuwd welke restaurants je hebt bezocht het afgelopen jaar? Dat heb je dus zo gevonden.
Benieuwd naar je eigen tijdlijn? Bekijk die hier.
Exporteer je gegevens – Google Takeout
Er is nog veel meer wat Google van je opslaat, wat we niet bespreken in dit artikel. Wil je een beetje een idee krijgen? Met Google Takeout kun je een kopie van de content van je Google-account exporteren. Hier vindt je onder andere al je bladwijzers, contacten, agenda items, gmail-gegevens en apps (als je Android gebruikt).
Let wel op. Wat in die export staat, is lang niet alles wat Google over je weet. Zo staat eerdergenoemd advertentieprofiel er bijvoorbeeld al niet tussen.
Dit weet Google nog meer over je
Als we alles wat Google over ons weet zouden moeten noemen, wordt dit een te lang artikel. Bovendien hangt dit er ook vanaf welke producten je van Google gebruikt. Heb je een Android telefoon of maak je gebruik van een Google Home speaker/Google Assistant? Dan heeft het bedrijf nog veel meer informatie over je.
Dit weet Facebook over je
De vraag wie er meer data heeft, Google of Facebook, was 10 jaar geleden nog heel makkelijk geweest. Maar de afgelopen tijd heeft Facebook veel terrein gewonnen. En als je denkt dat je zonder Facebook-profiel veilig bent, heb je het mis. Het bedrijf heeft onder andere ook Instagram en WhatsApp onder haar hoede.
Je gedrag op social media
Facebook kent je social media gedrag. Althans, als je gebruik maakt van één van de sociale mediaplatforms van het bedrijf zoals Instagram of… juist ja, Facebook. Maar wat weet het bedrijf dan eigenlijk van je? Om een paar voorbeelden te noemen:
- Je interesses en ‘vind-ik-leuks’
- Wie je (online) vrienden zijn
- Met wie je contact hebt
- Je verjaardag
- Je locatie
- Plekken die je bezocht hebt
- Je inloggegevens (waar, wanneer & van welk apparaat)
- Je relatiestatus
- Je gedeelde foto’s
- Alle apps die je ooit aan je Facebook-account hebt gekoppeld (“Log in met uw Facebook-account”)
Onder ‘Je advertentievoorkeuren’ in de instellingen van je Facebook-account kun je zien welke informatie (onder andere) wordt gebruikt voor gepersonaliseerde advertenties:

Je WhatsApp-berichten
Ja, Facebook weet ook wat je op WhatsApp doet. Facebook nam de berichtenapplicatie in 2014 over voor 19 miljard dollar. Sindsdien beschikt het bedrijf dus ook over alle telefoonnummers, berichten en andere data van WhatsApp gebruikers. Deze data wordt onder andere gebruikt voor gerichte advertenties op Facebook.
In Nederland is WhatsApp zeer populair; met 11,9 miljoen gebruikers staat de app bovenaan het lijstje ‘Meest gebruikte social media van 2019’.
Hieronder een item van RADAR waarin enkele vragen over dit onderwerp worden beantwoord:
Afluisteren?
Er is veel aandacht geweest voor dit onderwerp in de afgelopen 2 jaar. Facebook zou bij één van de vele updates een kopje over ‘meeluisteren’ hebben toegevoegd aan de algemene voorwaarden. Ja, die ‘terms of conditions’ die niemand leest en iedereen op OK klikt.
Op internet zijn verschillende filmpjes te vinden waar mensen de beweerde afluisterpraktijken op de proef stellen. De meningen zijn verdeeld. Sommigen beweren zeker te weten dat Facebook afluistert, sommigen zeggen hier geen bewijs voor te hebben gevonden.
Je surfgedrag
Zolang je ingelogd bent op één van Facebook’s diensten, kan het bedrijf in veel gevallen meekijken welke websites je bezoekt met dat apparaat. Dit kan wel alleen wanneer de website die je bezoekt voorzien is van een Facebookintegratie. Bedrijven en websitebeheerders integreren dan een pixel op hun website. Een kleine stip op de website verzendt informatie over je websitebezoek naar Facebook. Deze technologie heet Facebook Pixel.
Weten welke websites gebruik maken van een Facebook Pixel? Dat kan met deze extensie voor Google Chrome.
Conclusie – Heeft Google of Facebook meer data?
Wat het antwoord is op de vraag welk bedrijf meer data heeft, blijft een mysterie. Google en Facebook zijn beide niet bepaald een open als het gaat om hoe het precies zit. Het is en blijft koffiedikkijken. Maar, met een beetje onderzoek en wat gezond verstand kunnen we op z’n minst een inschatting maken.
Onze conclusie? Wij denken dat Google nog steeds meer data heeft dan Facebook. Waarom? Veel van de data die Facebook over je verzamelt, zoals interesses, verzamelt Google ook. Bovendien heeft Google hoogstwaarschijnlijk meer data over internetters die geen gebruik maken van social media.