Plug-ins kunnen een goede toevoeging zijn voor je WordPress website. Maar wat zijn handige plug-ins? En hoe weet je of een plug-in veilig en bruikbaar is? Dat lees je hier.
Wat is een plug-in?
Plug-in betekent letterlijk invoegtoepassing. Het is een aanvullend computerprogramma. Een extra stukje software. In principe worden plug-ins gebruikt om software uit te breiden en meer functionaliteiten te geven.
Een plug-in geen op zichzelf staand programma; deze wordt altijd geïnstalleerd op een host-applicatie. Er zijn bijvoorbeeld talloze plug-ins beschikbaar voor WordPress. Deze plug-ins werken alleen als ze geïnstalleerd zijn in een WordPress omgeving.
Plug-ins voor WordPress websites
WordPress plug-ins worden gebruikt om een website extra functionaliteiten te geven. Zo heb je plug-ins voor zaken als (extra) beveiliging of het maken van contactformulieren.
Wil je een plug-in downloaden voor jouw website? Let dan wel op. WordPress is open source software. Dat betekent dat iedereen plug-ins kan en mag ontwikkelen. Doe dus even onderzoek voordat je een plug-in op je website installeert. Het kan dat een plug-in niet goed werkt of zelfs dingen op je website kapot maakt.
In dit artikel geven we je onze tips voor het bepalen van de kwaliteit en betrouwbaarheid van plug-ins.
Waar vind ik plug-ins voor WordPress?
Als je bent ingelogd in je WordPress-omgeving, kun je de Plug-in Directory raadplegen. Hier vind je alle plug-ins die vrij te installeren zijn. Je vindt de Plug-in Directory van WordPress in de linker balk onder het item Plugins en dan Nieuwe plugin. Rechts bovenin vind je dan de zoekbalk.

Plug-ins waar je een licentie voor moet kopen, staan niet in de Plug-in Directory van WordPress. Vaak deze plug-ins ontwikkeld door commerciële partijen. Deze plug-ins zijn te vinden op de website van de ontwikkelaar. In sommige gevallen is er wel een gratis of ‘lite’ versie beschikbaar in de Plug-in Directory.
Hoe weet ik of een plug-in goed en veilig is?
Voordat je een plug-in op je website installeert, is het belangrijk dat je nagaat of deze goed en veilig is. Aangezien WordPress open source is, kan iedereen plug-ins maken en aanbieden. Dit betekent dat niet alle plug-ins even goed zijn. Sterker nog, een slechte plug-in kan grote negatieve gevolgen hebben voor je website.
Er is een aantal zaken dat je kunt checken om een beeld te krijgen van de kwaliteit van een plug-in:
Hoeveel installaties heeft de plug-in?
Een groot aantal actieve installaties is over het algemeen een teken dat de plug-in goed en betrouwbaar is. Je weet het natuurlijk nooit 100% zeker, maar een plug-in zal niet snel 100.000 keer geïnstalleerd worden als hij problemen oplevert. Het aantal actieve installaties staat links onderaan vermeld:

Wie is de auteur / ontwikkelaar van de plug-in?
Check eens welke partij de plug-in heeft gemaakt. Bekijk de website van de auteur (als deze er is) of zoek op de naam op Google. Hoe wordt de auteur beoordeeld? Ziet de website er betrouwbaar en professioneel uit? Zijn er artikelen over te vinden?

Hoe gaat de auteur om met vragen?
Als er iets niet lukt of een probleem hebt met een plug-in kun je meestal ondersteuning krijgen bij de auteurs / ontwikkelaars van de plug-in. Voordat je een plug-in downloadt, is het interessant om deze ondersteuningspagina te bekijken.
Hoe handelt de ontwikkelaar vragen van andere gebruikers af? Wordt er überhaupt op gereageerd of niet? En wordt het probleem opgelost?
Ga naar de WordPress.org plug-in pagina om de ondersteuningspagina in te zien. Die vind je hier:

Kies dan voor het tabblad Ondersteuning:

Schrik niet als er een hoop berichten op de ondersteuning-pagina staan. Dat betekent niet perse dat er veel problemen met de plug-in zijn. Hoe meer een plug-in gebruikt wordt, hoe meer deze van dit soort berichten ontvangen. Het is belangrijker om te checken hoe de auteur van de plug-in omgaat met vragen.
Hoe zijn de ratings en reviews?
Gebruikers van een plug-in kunnen deze beoordelen in de vorm van ratings en reviews. Dit geeft je goed inzicht in de gebruikerservaring van de plug-in.
De ratings worden in de vorm van sterren weergegeven. Daar achter wordt ook vermeld op hoeveel beoordelingen het gemiddelde is gebaseerd:

Als je de plug-in dan aanklikt, kun je in het menu bovenin de reviews zien:

Wat was de laatste update?
Nog een teken van een goede plug-in is dat hij recentelijk nog is bijgewerkt. Heeft een plug-in al tijden geen update meer gehad? Dan zit het er dik in dat de ontwikkelaars zich niet meer echt inzetten om de plug-in up-to-date en veilig te houden.

De regel van recente updates gaat overigens niet altijd op. Wij hebben wel eens meegemaakt dat een prima plug-in al tijden niet was ge-update. Dit wijst dus niet per definitie op een slechte plug-in, maar vaak zegt het wel iets.
Tips voor verantwoord plug-in gebruik
Ondanks dat plug-ins heel handig kunnen zijn, wil je niet je hele website ermee volproppen. Hou het overzichtelijk. Onze tips voor verantwoord plug-in gebruik:
- Houd je website veilig door al je plug-ins regelmatig te updaten.
- Gebruik plug-ins met mate. Alleen als je een functionaliteit echt nodig hebt.
- Loop je plug-ins regelmatig na en verwijder plug-ins die je niet (meer) nodig hebt.