Wat is een succesvolle landingspagina? En belangrijker, hoe maak je die? Een aantrekkelijk ontwerp en een goede opbouw is essentieel. Lees er hier meer over.
Samenvatting
- De belangrijkste zaken zet je bovenaan / above-the-fold
- Pakkende, duidelijke titel (en subtitel)
- Toegevoegde waarde van wat je aanbiedt
- Verleidelijke, opvallende call-to-action
- Duidelijke omschrijving van je aanbod
- Sociaal bewijs
Wat is een landingspagina?
Een landingspagina is een pagina op je website die specifiek ingericht is voor het genereren van leads en conversies. De inhoud van zo’n pagina is in principe niet generiek; het richt zich op één doel / aanbieding / product / dienst / doelgroep.
Vaak maakt een landingspagina deel uit van een campagne. Bijvoorbeeld de pagina waar potentiële klanten op ‘landen’ nadat ze op een Google advertentie klikken.
Ontwerp en opbouw van een goede landingspagina
De belangrijkste zaken wil je bovenaan je pagina zetten. In het geval van een webpagina hebben we het dan over above the fold, letterlijk vertaald ‘boven de vouw’. Dit verwijst naar het gedeelte van de pagina dat zichtbaar is zonder te scrollen. Het bovenste deel dus.
Essentiële informatie wil je above the fold zetten, zodat dit gelijk zichtbaar is. Zo zorg je ervoor dat de belangrijke zaken binnen enkele seconden duidelijk zijn voor je websitebezoeker.
Titel & Subtitel
Een pakkende titel maakt in een paar woorden duidelijk waar je landingspagina over gaat en wekt nieuwsgierigheid. En die zet je natuurlijk bovenaan je pagina.
Ontdek hier onze tips voor een pakkende titels.
Een mooi voorbeeld is de pagina van Industrial Strength Marketing. Deze landingspagina richt zich op responsive websites voor B2B bedrijven. De headline vat in een paar woorden wat het (herkenbare) pijnpunt is als je hun product niet hebt. In de subhead wordt verder uitgelegd waar het precies over gaat.

Toegevoegde waarde
Waarom moet je doelgroep ècht op jouw aanbod ingaan? Maak duidelijk wat de toegevoegde waarde of (unique) buying reason is. Zo’n aankoopreden hoeft niet perse uniek te zijn, maar dat zou wel mooi zijn. Maak de toegevoegde waarde snel duidelijk, bij voorkeur dus above the fold.
Let op, een opsomming van kenmerken of features is niet hetzelfde als de toegevoegde waarde. Het gaat hier om het waarom, niet om het wat. Vind je het lastig die vertaalslag te maken? Vul dan de volgende zin in:
“[Product of dienst] is/heeft [kenmerk], zodat jij [toegevoegde waarde].”
Apple wist deze vertaalslag goed te maken bij de release van de eerste iPod:
“De nieuwe iPod (product) heeft 5GB geheugen (kenmerk), zodat jij 1000 liedjes in je zak hebt (toegevoegde waarde).”

Bron: LinkedIn
Lost jouw aanbod een specifiek probleem op? Dan kan dat ook een toegevoegde waarde zijn. Als we het voorbeeld van iPod aanhouden, zou je kunnen denken aan iets als: “Ben je het ook zat om dezelfde 10 liedjes op repeat te luisteren?”.
Call-to-action
De call-to-action is een essentieel onderdeel van je landingspagina en hoort above the fold. Call-to-action betekent letterlijk ‘oproep tot actie’. Call-to-actions worden ingezet om publiek over te halen een specifieke handeling te doen. Call-to-actions kunnen van alles zijn, denk aan:
- Bellen
- E-mailen
- Opgeven/inschrijven voor…
- Je whitepaper downloaden
- Deelnemen aan je actie
- Aanvraag doen
- Offerte aanvragen
- Een aankoop doen
Een call-to-action maakt duidelijk wat je op jouw landingspagina van de bezoeker verwacht. Een goede call-to-action is duidelijk, opvallend en geeft richting.
Neem bijvoorbeeld de call-to-action van Netflix. Het doel is hier duidelijk: nieuwe klanten laten registreren. Oh, en als je toevallig al klant bent, kun je wel rechts bovenin inloggen. Maar die CTA is aanzienlijk kleiner:

Bron: Netflix.com
Het een goed idee om de call-to-action vaker terug te laten komen op je landingspagina. Zo wordt je bezoeker extra herinnerd, ook tijdens het scrollen.
Kenmerken
Heb je je bezoeker overtuigd om verder te scrollen? Dan is het tijd om meer in detail te treden over de kenmerken, of features, van je aanbod. In tegenstelling tot de toegevoegde waarde, ga je hier dus wel in op de feitelijke kenmerken van je product of dienst.
Sociaal bewijs
Zelfpromotie is leuk. Maar een ander die enthousiast is over jouw organisatie maakt vaak meer indruk. Lever sociaal bewijs van bestaande klanten. Dit hoeft niet bovenaan je pagina, maar is wel een belangrijk onderdeel succesvolle landingspagina. Je kunt sociaal bewijs bijvoorbeeld leveren in de vorm van:
- Een testimonial
- Een review
- Een lijst met klanten
Sportkledingmerk Fabletics maakt hier bijvoorbeeld gebruik van twee vormen van sociaal bewijs. Klanten kunnen foto’s insturen op social media via de hashtag #myfabletics, die vervolgens getoond worden op de website. Daaronder worden reviews van Trustpilot getoond:

Bron: Fabletics.nl
Een subtiele opsomming van klantlogo’s kan al een impact hebben, zoals Adyen hier bijvoorbeeld doet:

Bron: Adyen.com
Tot slot
Dus, hoe ziet een succesvolle landingspagina eruit? Daar is niet één antwoord op te geven, maar over het algemeen zijn er een aantal belangrijke onderdelen die niet mogen ontbreken:
- Titel (en subtitel)
- Call-to-action
- Toegevoegde waarde
- Uitleg / Kenmerken / Features
- Sociaal bewijs
Airbnb laat in dit voorbeeld zien dat ze deze opbouw goed hebben begrepen:

Meer weten over effectieve landingspagina’s?
Bekijk ook eens deze artikelen:
Effectieve landingspagina’s | Strategie & Inhoud
Effectieve landingspagina’s | Opbouw & Ontwerp