Zo, je website is gebouwd en staat online. Dus je website is ‘af’. Ben je nu dan klaar? Neen! Ook nadat je website live is gegaan, zul je rekening moeten houden met (terugkerende) kosten. Bijvoorbeeld contentmarketing en doorontwikkeling van je website. Maar ook voor hosting en onderhoud, beheer. Die laatsten lees je hier meer over.
Hosting – Wat is dat?
Een hostingbedrijf zorgt ervoor dat jouw website in verbinding staat met het internet. Maar wat is hosting dan concreet? Simpel gezegd, is hosting of webhosting schijfruimte op een server.
Je betaalt als het ware ‘huur’ voor dit stukje server en je betaalt voor je traffic (bandbreedte). Jouw website, inclusief alle informatie en content, neemt (een stukje) opslagruimte in van de server van het hostingbedrijf.
Hostingpartij kiezen
De prijs van een hostingpakket kan sterk verschillen per aanbieder. Als je zoekt naar hostingpartijen, word je overspoeld met aanbiedingen en hostingpakketten. Dus welke moet je dan kiezen?
Prijs zegt heus niet alles, maar ook niet niks. Zo wil bij een goedkoop pakket de snelheid van je website nog wel eens onderuitzakken. Een slechte snelheid kan effect hebben op je SEO, maar zeker ook op je conversie.
Zaken als uptime, support/service en bereikbaarheid zijn belangrijk om mee te nemen in je overweging. Naast prijs en technische specs, heeft het een aantal voordelen om hosting af te nemen bij dezelfde partij die je website bouwt:
- Voorkomt vingers wijzen tussen webbouwer en hostingpartij
- Je internetbureau kent de server
- Makkelijker wijzigingen doorvoeren
- Vereenvoudigt beheer
Onderhoud
Onderhoud van je website is essentieel en noodzakelijk, als je het ons vraagt. Zo blijft je organisatie online up-to-date, in beweging en relevant voor je (potentiële) klanten.
Kleine aanpassingen aan je website kun je (meestal) zelf. Toch zul je af en toe tegen dingen aanlopen, waar je zelf niet helemaal uitkomt. Of je hebt überhaupt geen zin om je hiermee bezig te houden. In beide gevallen moet je rekening houden met kosten voor het doorvoeren van wijzigingen. Dit kan variëren van iets kleins als een afbeelding aanpassen tot het periodiek schrijven en plaatsen van artikelen.
Technisch beheer
Technisch beheer gaat over het ‘technisch draaiend houden’ van je website. Tenzij je zelf heel punctueel en technisch onderlegd bent, is het een goed idee om dit uit te besteden. In praktijk betekent dit meestal dat je voor een vast maandbedrag verzekerd bent dat alle nodige software updates en back-ups uitgevoerd worden.
De prijs van een website – Waar moet je rekening mee houden
Je zult een hoop overwegingen moeten maken als je aan de slag gaat met een nieuwe website. Wat is je budget? Wat is je online marketing strategie? Aan welke doelen moet je website bijdragen?
Wil je een nieuwe website laten maken? Houd dan rekening met de volgende zaken/fases:
- Strategie
- (WordPress) Webdesign
- Hosting & Onderhoud
- Content
- Doorontwikkeling
Als je een inschatting wilt maken van de prijs van jouw ideale website bieden bovenstaande punten wellicht houvast. Wat een (zakelijke) website uiteindelijk kost, hangt sterk samen met hoeveel je uit je website wilt halen.
Is jouw organisatie toe aan een nieuwe website maar weet je niet waar je moet beginnen? Of heb je een website en wil je aan de slag met content / doorontwikkeling? Wij helpen je graag in alle fases van je website. Neem eens contact met ons op!
Meer weten over wat een website kost?
Deze blog maakt onderdeel uit van een serie: De prijs van een website. Wil je meer weten over dit onderwerp? In de serie behandelen we de volgende onderwerpen:
De prijs van een website – Strategie
De prijs van een website – Website bouwen
De prijs van een website – Hosting, Onderhoud & Beheer