De meest gebruikte social media van 2019

De één checkt heel de dag zijn newsfeed, de ander is op geen enkel platform te vinden. Hoe dan ook, social media is niet meer weg te denken uit ons medialandschap.

Hoe we sociale media gebruiken en welke platforms populair zijn verschilt sterk per periode en doelgroep. Hoe ziet het social mediagebruik van 2019 eruit?

Nederlanders gebruiken WhatsApp het meest

De mobiele chat-app WhatsApp werd in 2019 het meest gebruikt. Ondanks een aanhoudende daling in gebruik, staat Facebook nog op een tweede plaats. De derde plaats wordt bekleed door Youtube; de video streamingdienst van Google.

Instagram, LinkedIn en Pinterest groeien nog altijd in het aantal gebruikers en staan respectievelijk op plaats 4 – 6. Bij Twitter is daarentegen al een aantal jaar een daling te zien. Onderaan in de top 10 staan nog Snapchat, Tumblr en WeChat.

Bron: Newcom.nl

Wereldwijde social media gebruik in 2019

Wereldwijd staan dezelfde platforms in de top 3 als in Nederland, alleen wel in een andere volgorde. Hier zien we dat Facebook nog aan kop gaat, gevolgd door YouTube en WhatsApp. Vanaf plek 7 (QQ) zien we een aantal diensten voorbij komen die in Nederland weinig tot geen bekendheid hebben.

Twitter wint het wereldwijd nog van LinkedIn en Pinterest. In Nederland heeft Twitter hiervoor al te veel gebruikers verloren: in 2018 zegden ongeveer 85.000 Nederlandse Twitteraars hun account op, meldt Newcom.

Bron: Statista

Schommelingen in wereldwijd social media gebruik

Trends in social media gebruik veranderen continue. RankingTheWorld bracht deze schommelingen mooi in beeld in deze video:

Geen vertrouwen meer in Facebook

Hoewel Facebook wereldwijd nog op 1 staat, kunnen we er niet omheen dat het platform flink in populariteit verliest. In 2018 zegden ongeveer 240.000 Nederlanders hun account op. Wantrouwen is veruit de reden die het vaakst gegeven wordt.

Dit wantrouwen in Facebook komt niet uit de lucht vallen. Het platform, onder leiding van Mark Zuckerberg, was de laatste jaren meermaals betrokken bij (privacy) schandalen. Zo deelde het sociale medium persoonlijke data van gebruikers. Voor het schandaal rondom Cambridge Analytica, waar Facebook data mee deelde, kreeg het platform een recordboete van 5 miljard dollar.

B2B Social Selling

Met de toenemende populariteit van social media, neemt ook de populariteit (en effectiviteit) van social selling in de B2B toe. Als bedrijf stel je jouw klant centraal door relevante content te delen die afgestemd is  op de belevingswereld van jouw doelgroep.

Door kennis op een prikkelende manier te delen werk je aan je positionering als expert in de markt. Bovendien draagt het bij aan je online vindbaarheid.

Benieuwd wat social selling voor jouw organisatie kan doen? Neem eens contact op!