Content met impact – Planning

Content met impact. Laten we beginnen bij het begin. Welke kennis heeft jouw bedrijf te bieden? Hoe wil je jouw organisatie online positioneren? En wat voor content past daar dan bij?

Om richting te geven aan je content, en zo effectiviteit te optimaliseren, is een duidelijk plan van groot belang. Maar hoe maak je een goed plan voor effectieve contentmarketing?

Effectieve contentmarketing – Strategie

Content met impact begint met een strategie. Daarmee stippel je de route uit die je wilt bewandelen met je contentcreatie. Een concrete koers is hierbij essentieel. Zonder duidelijke richting, is de kans op vage, generieke content vrij groot. En is dat dan slecht? Ja. Althans, als je het ons vraagt wel. Als je wilt dat je doelgroep geboeid raakt van jouw content en zich aangesproken voelt, is een generiek verhaal geen goed idee. Kortom: verzin een gedegen plan.

Belangrijke elementen in je strategie zijn onder andere:

  • Expertise – wat heb je aan kennis te bieden?
  • Doel van de content – wat moet je bezoeker doen, laten of nooit meer vergeten?
  • Doelgroep – voor wie is de content?
  • Unique Selling Points – wat maakt jouw organisatie bijzonder?
  • Formats – welke vormen van content ga je creëren? Zoals blogs/webinars etc.
  • Kanalen – op welke platforms wil je de content plaatsen? Zoals website/LinkedIn

Effectieve contentmarketing – Planning

Wanneer je strategie op orde is, ben je nog niet klaar. Nu je richting gegeven hebt aan je content, is het tijd om concreet na te denken over de ‘wat, waar en wanneer’. Over welke onderwerpen ga je content creëren? Met welke frequentie wil je nieuwe content plaatsen? Waar wil je de content gaan plaatsen? Wanneer wil je de content gaan plaatsen?

Inhoud

Wat wordt de inhoud van je content? Wat is iets waar jouw organisatie goed in is? Om interessante onderwerpen te bedenken voor je content, zul je vaak even moeten brainstormen. Schrijf eens een aantal termen op die te maken hebben met jouw bedrijf. Vaak kun je die termen vervolgens weer opdelen in sub-onderwerpen. Voor je het weet heb je een waslijst aan interessante onderwerpen.

Let wel op dat de content relevant blijft voor jouw doelgroep en in lijn met je strategie. Aansluiting bij de klantreis, ofwel customer journey, is daarbij essentieel.

Formats

Per onderwerp kun je vervolgens bepalen in welk format je de content wilt gieten. Een veel gebruikte vorm is de blog. En dat is niet gek. Een interessant artikel is op vele platvormen te delen en draagt ook nog eens bij aan de vindbaarheid van je website. Win-win, toch?

Platforms

En waar ga je die content dan plaatsen? Je website, Facebook, LinkedIn of misschien wel de website van een partner? Het hoeft natuurlijk niet op één plek te zijn. Een combinatie die we vaak zien is het plaatsen van content op de website en die link vervolgens delen op sociale media. Zo trek je volgers van social media naar je website.

Planning

Het belang van de ‘wanneer’ wordt regelmatig over het hoofd gezien binnen contentmarketing. En dit kunnen we bekijken op macro- en op microniveau. Op macroniveau hebben we het over welke week of welke maand je bepaalde content wilt plaatsen. Denk er hierbij ook over na wanneer een bepaald onderwerp het meest relevant is. Ben je bijvoorbeeld van plan een blog te schrijven over zwembroeken? Dan is het waarschijnlijk een goed idee om die rond de zomerperiode (of net daarvoor) te plaatsen.

Op microniveau hebben we het over goede dagen en tijdstippen om de content te plaatsen. Zitten mensen in jouw branche bijvoorbeeld voornamelijk op woensdag om 18.00 uur op internet? Dan is dit een goed moment om jouw content te plaatsen. Voor veel platformen, zoals de verschillende sociale media, is data te vinden over gebruikersverkeer per dag en per uur.  De kunst is om de ‘sweet spot’, zoals LinkedIn het in dit artikel noemt, te vinden voor het plaatsen van je content.Blogserie: Content met impact

Deze blog maakt onderdeel uit van een serie: Content met impact. Wil je meer weten over dit onderwerp? In de serie behandelen we de volgende onderwerpen:

Content met impact – Planning

Content met impact – Gerichte contentcreatie

Content met impact – Verleiden met content

Content met impact – Aantrekkelijke teksten

Content met impact – Goede titel

Content met impact – Vindbare teksten