Carrousel op je website? Niet doen!

Een slider of carrousel op je website geen goed idee. Toch worden ze nog door veel websites gebruikt. Met carrousel loop je waardevolle kliks, engagement en uiteindelijk zelfs klanten mis. Wij leggen je uit waarom.

Wat is een slider?

Een carrousel wordt ook wel slider genoemd. Het is een automatische diashow van afbeeldingen, tekst en/of knoppen op een website. Bijvoorbeeld zoals hier op de website van Fiat:

Waar komt de populariteit van caroussels vandaan?

Carrousellen. We komen ze nog regelmatig tegen op websites. En we snappen wel waar het vandaan komt. Het is altijd lastig om te destilleren wat je op je website, in het bijzonder je homepage, zet. En je hele organisatie heeft daar vaak ook nog eens een andere mening over. Elke afdeling heeft weer een andere wens en het liefst zien ze ‘hun’ boodschap bovenaan de pagina.

Wat soms vergeten wordt, is dat je een website niet bouwt voor jezelf. En ook niet voor je medewerkers. Je hebt een website voor (het werven van) klanten. En die klant is niet geïnteresseerd in de boodschap die Karin van HR graag op de website wilt zien. Die klant is geïnteresseerd in welke meerwaarde jouw bedrijf te bieden heeft.

Meer weten over hoe je een gebruiksvriendelijke website maakt? Ontdek hier onze tips.

Waarom een carrousel op je homepagina geen goed idee is

Carrousellen zien we vaak bovenaan een homepage. En dat zijn de ergste. Het heeft geen zin om zoveel mogelijk informatie bovenaan je pagina te tonen. Sterker nog, het werkt averechts. Wij zetten de nadelen van carrousellen voor je op een rijtje.

1. Carrousellen genereren minder engagement, klikken & leads

Carrousellen kosten je geld. Niet alleen om een carrousel te (laten) maken, maar vooral omdat ze minder engagement, klikken en leads opleveren. Talloze onderzoeken en A/B testen wijzen uit dat carrousellen niet werken.

Onderzoek van Notre Dame University vond dat slechts 1% van websitebezoekers klikt op een carrousel. Van die schamele 1% klikt zo’n 90% op het eerste item in de carrousel. Waarom zou je dan nog tijd steken in het ontwikkelen van de andere items?

Verdeling van klikken per item in de carrousel– Onderzoek Notre Dame University

2. Carrousellen maken je website langzamer

Vaak wordt de functionaliteit van carrousellen gebouwd met veel code. En dat is niet goed voor de snelheid van je website. Een langzame website is niet fijn voor je bezoekers. Bovendien wordt Google er niet heel blij van en heeft dit een negatief effect op je vindbaarheid.

3. Carrousellen roepen banner blindness op bij je bezoekers

Banner blindness, ofwel banner blindheid, is een fenomeen waarbij websitebezoekers bewust of onbewust banner-achtige uitingen negeren. Vooral drukke, schreeuwerige of bewegende content, zoals carrousellen, zorgen voor banner blindness. Kortom, je carrousel wordt niet gezien of genegeerd.

4. Carrousellen zijn niet (heel) mobielvriendelijk

Carrousellen werken vaak niet goed op kleine schermen. Ze laden langzaam of komen niet goed in beeld. Zelfs als een carrousel wel responsive is, is deze nog niet mobielvriendelijk te noemen. Carrousellen scrollen doorgaans horizontaal, terwijl wij – zeker op mobiel – meer gewend zijn aan verticaal scrollen.

via GIPHY

5. Je websitebezoekers zijn prima in staat te scrollen

Niet alles hoeft bovenaan je pagina. Het idee dat websitebezoekers niet scrollen en dus alle belangrijke informatie ‘above the fold’ moet, is onzin.

We zitten met z’n allen nu al een tijd op internetten. Scrollen is voor de meeste mensen iets heel gewoons. Je hoeft dus echt niet alle informatie bovenaan je homepage kwijt.

Bovendien is ‘above the fold’ een mythe. Als men over above the fold spreekt, wordt het gedeelte van je website bedoeld dat zichtbaar is zonder te scrollen. Maar, hoeveel een bezoeker ziet zonder te scrollen hangt maar net af van het scherm waarop hij of zij je pagina bekijkt.

6. Carrousellen duren te lang

Stel, je hebt een carrousel met 5 items die elk 4 seconden getoond worden. Dan ga je er dus vanuit dat je websitebezoeker 20 seconden de tijd neemt om al die items te bekijken. Leuk bedacht, maar zo werkt het internet niet.

Shouldiuseacarousel.com geeft hier een voorbeeld van hoe storend een carrousel kan zijn.

Bezoekers komen met een doel op je website en gaan niet zitten wachten tot dit doel vanzelf langs glijdt. Krijgen je bezoekers op het eerste gezicht (dus item 1 van je carrousel) geen antwoord op hun vraag? Dan zoeken ze verder of verlaten ze je website.

Wanneer kun je wèl carrousellen gebruiken?

Zijn carrousellen dan al-tijd fout? Nee, hoor. Carrousellen kunnen prima werken als je bijvoorbeeld afbeeldingen op een detailpagina wilt tonen. Puur illustrerend dus. Hierbij is niet het doel dat je websitebezoeker de items leest of erop klikt.